Άτομα που φροντίζουν άτομα με Δ.Δ
Ένας “φροντιστής” μπορεί να είναι γονέας, σύντροφος, φίλος, παππούς και γιαγιά, παιδί, αδελφός, συγκάτοικος ή οποιοδήποτε άλλο άτομο που φροντίζει κάποιον με διατροφική διαταραχή. Η φροντίδα ενός ατόμου με διατροφική διαταραχή είναι μεγάλη ευθύνη και συνοδεύεται από σημαντική προσωπική πίεση. Οι “φροντιστές” συχνά αναφέρουν ότι η υποστήριξη του αγαπημένου τους ατόμου επηρεάζει την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Η διάγνωση ενός ατόμου με διατροφική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει άγχος, σύγχυση, ενοχές και απογοήτευση στην οικογένεια και τους φίλους. Αν και η επαγγελματική θεραπεία είναι απαραίτητη για την ανάρρωση ενός ατόμου με Δ.Δ., οι “φροντιστές” μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ανάρρωσης του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η παροχή τέτοιας υποστήριξης μπορεί να είναι πρακτικά και συναισθηματικά δύσκολη για τον υποστηρικτή, ειδικά όταν προσπαθεί να συμβαδίσει με μια ολόκληρη σειρά άλλων ευθυνών. Γι’ αυτό τον λόγο, μέσα από τη συνεργασία με επαγγελματίες με εμπειρία στις Δ.Δ. παρέχουμε στους “φροντιστές” τη νοοτροπία και τις δεξιότητες που τους δίνουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το άτομο με νευρική βουλιμία, ανορεξία ή διαταραχή της υπερφαγίας να κινηθεί προς την ανάρρωση. Δημιουργούμε ένα πρόγραμμα εξατομικευμένης καθοδήγησης που παρέχει βασικές πληροφορίες για τη Δ.Δ., δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας, πρακτικές δεξιότητες για την παροχή διατροφικής υποστήριξης, σχεδιασμό για την πρόληψη υποτροπών, στρατηγικές για να φροντίζουν οι ίδιοι οι φροντιστές την δικής τους ψυχική υγεία.