Ενήλικη Παχυσαρκία

Ενήλικη Παχυσαρκία

Ενήλικη Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μία κλινική κατάσταση στην οποία πλεονάζον λίπος έχει συσσωρευτεί σε έκταση τέτοια που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Συχνά, ορίζεται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) και επιπλέον από τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και άλλους ανθρωπομετρικούς δείκτες. Αν και η αιτιολογία είναι ακόμα θέμα έρευνας, μεγάλο ποσοστό για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας αποδίδεται στη διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Μικρό ποσοστό αποδίδεται στη γενετική προδιάθεση ή άλλες ασθένειες. Καθοριστικοί, όμως, συντελεστές ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι των προηγουμένων είναι οι κοινωνικές επιρροές και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες.

Από την επαγγελματική μας εμπειρία, τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζονται συχνά να έχουν προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτηκαρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση. Άλλο ένα φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι από επαναλαμβανόμενες περιοριστικές δίαιτες παρουσιάζουν διαταραγμένο μεταβολισμό. Μια άλλη βασική διάσταση του προβλήματος είναι ότι τα συναισθήματα ντροπής και άγχους, κάνουν τα άτομα αυτά εσωστρεφή, τα απομονώνουν κοινωνικά με αποτέλεσμα να βιώνουν συναισθηματικό αδιέξοδο.

Η παχυσαρκία είναι μία τόσο σωματική όσο και ψυχολογική κατάσταση, γι’ αυτό το λόγο, τα παχύσαρκα άτομα χρήζουν σφαιρικής αντιμετώπισης. Διατροφικά, γίνεται εκτίμηση της συνολικής εικόνας μετά από λεπτομερή έλεγχο του ιατρικού ιστορικού, των διατροφικών συνηθειών του ατόμου, και των δεικτών ανθρωπομετρίας από συνεργαζόμενο εξειδικευμένο διατροφολόγο. Σχεδιάζεται μαζί με το άτομο ένα πλάνο αποκλειστικά για τις δικές του ανάγκες και προσαρμοσμένο στις δικές του συνήθειες. Σε επίπεδο ψυχοθεραπείας, μέσα από ατομικές ή και ομαδικές συνεδρίες, επεξεργαζόμαστε θέματα όπως αρνητική εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, διαχείριση πεποιθήσεων και συμπεριφορών, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και δουλεύουμε μαζί την οποιαδήποτε αντίσταση αντιμετωπίζετε για να κάνετε την αλλαγή εκείνη που θα σας εγγυηθεί και τη μονιμότητα του αποτελέσματός σας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διατροφικές Διαταραχές

Θέλετε να μάθετε για εμάς;