Μάρτιος

Μάρτιος 2022

Πόσες φορές έχετε ακούσει την κόρη σας να τραγουδάει ένα δημοφιλές τραγούδι, που παίζει εκείνη τη στιγμή στο ραδιόφωνο και οι στίχοι του, που τόσο αθώα αναδύονται, θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να την είχαν στείλει στο δωμάτιό της;

Στη σύγχρονη ζωή οι μέρες μας γίνονται ιδιαίτερα πολυάσχολες, έτσι συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας ασυναίσθητα να μασουλάει “κάτι”. Ξέρετε, αυτό συνήθως συμβαίνει στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας, που είτε ήταν δύσκολη είτε είχατε μία διαφωνία με κάποιον.

Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής ενός εφήβου. Η εμπειρία του πρώτου έτους απαιτεί διανοητική, κοινωνική, συναισθηματική και πολιτιστική προσαρμογή και ανάπτυξη. Οι φοιτητές δεν εξελίσσονται μόνο ακαδημαϊκά, παράλληλα δημιουργούν και διατηρούν προσωπικές σχέσεις.

Σας απασχολεί το γεγονός ότι το παιδί σας έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη του σώματός του; Μήπως το παιδί σας μιλάει συνεχώς για το ότι είναι δυστυχισμένο με το βάρος του ή με κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σώματός του; Μήπως θεωρείτε ότι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Το 1998, η εταιρία καλλυντικών “The Body Shop” στα πλαίσια της ακτιβιστικής της δραστηριότητας έκανε το ντεμπούτο μίας εκστρατείας για τον γυναικείο αυτοσεβασμό, με μία κούκλα πληθωρικών διαστάσεων που ονομάστηκε "Ruby".

Ας το παραδεχτούμε! Η πίεση για  ένα τέλειο σώμα είναι τεράστια στην κοινωνία μας. Η ψηφιακή επεξεργασία των φωτογραφιών των λεπτών σαν ραβδί μοντέλων μας βομβαρδίζουν καθημερινά και προωθούν μια συγκεκριμένη εικόνα ως "ιδανικό πρότυπο" ομορφιάς.

Η εικόνα σώματος είναι η ατομική αντίληψη για οποιαδήποτε πλευρά της φυσικής/σωματικής μας εμφάνισης (σχήμα, μέγεθος, βάρος, στυλ μαλλιών, τύπο δέρματος κα). Είναι δηλαδή η εικόνα του ίδιου μας του σώματος που σχηματίζουμε με το νου (Paul Schilder).

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η μέση γυναίκα το σώμα της είναι με τις λέξεις «κιλά» και «λίπος». Οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, μετρούν την προσωπική τους αξία και εκτιμούν τον εαυτό τους βασιζόμενοι στην εμφάνιση τους. Η παγκόσμια επιρροή της Δυτικής κοινωνίας και των Media ασκεί τεράστια πίεση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες να δείχνουν όμορφοι και να ταιριάζουν στο «ιδανικό» σώμα.

Οι Διατροφικές Διαταραχές (Δ.Δ.) παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια τόσο για στην Παγκόσμια, όσο και στην Ελληνική πραγματικότητα. Συχνά, ακούμε κάποιον που έπασχε από Νευρική Ανορεξία ή Νευρική Βουλιμία και πλέον ισχυρίζεται ότι έχει αναρρώσει από τη Διατροφική του Διαταραχή. Τι σημαίνει όμως «έχω αναρρώσει»; Υπάρχουν «βαθμίδες» ανάρρωσης; Και αν ναι, υπάρχουν κριτήρια που δείχνουν ότι κάποιος έχει αναρρώσει και πόσο;

Όλοι γνωρίζουμε, ότι  η άσκηση είναι ωφέλιμη για όλους! Τα οφέλη της είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Ωστόσο, όπως και με ο,τιδήποτε στη ζωή,  το «πάρα πολύ» δεν είναι πάντα καλό. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να γίνει επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία!

Θέλετε να μάθετε για εμάς;