ΨυχοθεραπείαΤρόποι να βοηθήσετε τις κόρες σας να προστατευθούν από τα μηνύματα και τις πιέσεις των M.Μ.Ε.

weRelate

Τρόποι να βοηθήσετε τις κόρες σας να προστατευθούν από τα μηνύματα και τις πιέσεις των M.Μ.Ε.

 

Πόσες φορές έχετε ακούσει την κόρη σας να τραγουδάει ένα δημοφιλές τραγούδι, που παίζει εκείνη τη στιγμή στο ραδιόφωνο και οι στίχοι του, που τόσο αθώα αναδύονται, θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να την είχαν στείλει στο δωμάτιό της; Προς στιγμή, πιστεύετε (ή απεγνωσμένα θα θέλατε να πιστεύατε!) ότι δεν αναγνωρίζει τα υπονοούμενα  στους στίχους και δεν επηρεάζεται από το περιεχόμενό τους.

Όμως τα μηνύματα, που είναι ενσωματωμένα, σε στίχους τραγουδιών, μαζί με τις εικόνες από τα βίντεο και τις διαφημίσεις, επηρεάζουν και έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που τα κορίτσια στη εφηβεία σκέφτονται για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε μια πλήρη απαγόρευση της ποπ μουσικής ή να της απαγορεύσετε οποιαδήποτε επαφή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορείτε να βοηθήσετε την κόρη σας-και άλλα νεαρά κορίτσια- να αναγνωρίσει  τα μηνύματα από τα  ΜΜΕ που παραβιάζουν τις αξίες σας και συχνά υποβαθμίζουν τα κορίτσια:

Στίχοι και Μουσική

Την επόμενη φορά που η κόρη σας θα σιγοτραγουδάει τους αμφιβόλου περιεχομένου στίχους ενός διάσημου τραγουδιού στο ραδιόφωνο, χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για να της κάνετε ερωτήσεις  όπως:
• Τι της αρέσει στο συγκεκριμένο τραγούδι;
• Πώς αισθάνεται όταν το ακούει;
• Περί τίνος πιστεύει ότι πρόκειται/μιλάει;
• Έχει ποτέ παρατηρήσει το μουσικό βίντεο για αυτό το τραγούδι;
• Μήπως η ιστορία που διαδραματίζεται στο βίντεο ταιριάζει με τις λέξεις;
• Πώς την έκανε να νιώσει το βίντεο όταν το είδε;
• Πώς ήταν οι ηθοποιοί / χορευτές στο βίντεο ντυμένοι;

Βεβαιωθείτε ότι μεταφέρετε, στην κόρη σας, το  γνήσιο ενδιαφέρον σας για τη μουσική και τη γνώμη σας, παρά να την κάνετε να αισθανθεί ότι έρχεται αντιμέτωπη με έναν ανακριτή. Θα είναι σαν να αισθάνεστε ότι περπατάτε  σε μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να δείξετε το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον κόσμο της και στο να «κρίνετε» τις μουσικές της προτιμήσεις.. Εάν μπορέσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό να της  κάνετε διάλεξη, μπορεί έτσι να δημιουργήσετε απεριόριστες δυνατότητες για να μιλάτε μαζί της για την ποπ μουσική και  τα βίντεο της ημέρας, για  τραγουδιστές και την μόδα που ακολουθούν, μέχρι για τα μηνύματα και τις ιδέες που προσπαθούν να μεταφέρουν μέσα από την μουσική τους. Αφήστε την κόρη σας να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο και προσπαθήστε να την ακολουθήσετε.

Ο στόχος αυτής της συζήτησης δεν είναι να αξιολογήσετε ή να καταδικάσετε το γούστο της κόρης σας στη μουσική και στα βίντεο. Αντίθετα, η συζήτηση μαζί της και ζητώντας της να αξιολογήσει τους στίχους και τα βίντεο που επιλέγει μπορεί να την βοηθήσει να γίνει ένας πιο ενημερωμένος καταναλωτής, να αποκτήσει κριτική σκέψη και να  ευαισθητοποιηθεί στις επιδράσεις που έχουν τα ΜΜΕ που την περιβάλλουν σε καθημερινή βάση.

Όταν τα νεαρά κορίτσια αποκτήσουν την συνήθεια να αναρωτιούνται για το τι ακούν, βλέπουν,  χορεύουν μέρα με τη μέρα και τραγουδούν δυνατά, σταδιακά αναπτύσσουν μία ασπίδα προστασίας για τον εαυτό τους  και αποκτούν διορατικότητα και έλεγχο στα μηνύματα των πολυμέσων – και όχι το αντίστροφο.

Μοντέλα Τελειότητας

Την επόμενη φορά που εσείς και η κόρη σας διαβάζετε περιοδικά ή βλέπετε ψυχαγωγικές  ειδήσεις στην τηλεόραση, ξεκινήστε μια συνομιλία για το πώς οι δημοφιλείς διαφημίσεις και φωτογραφίες διάσημων, όπως ηθοποιών, τραγουδιστών, παραποιούν την αλήθεια και μπορούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές να βλέπουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Εξηγήστε της έννοιες όπως, η επεξεργασία στις φωτογραφίες και δώστε έμφαση στο πώς οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στα περιοδικά χρησιμοποιούνται  για να ξεγελάσουν τα κορίτσια και να πιστέψουν ότι η \”τελειότητα\” υπάρχει. Εξηγείστε ότι, όταν τα κορίτσια λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα, χωρίς να τα αμφισβητούν, μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, και να ανησυχούν με το γεγονός ότι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των «αδύνατων» και «τέλειων» πρότυπων.

Για να το εξηγήσετε καλύτερα, μπορείτε να της δείξετε το \”Evolution Dove\” (ένα βίντεο διαθέσιμο στο YouTube:  http://www.youtube.com/watch?v=iYhCn0jf46U). Αυτό το σύντομο βίντεο  δείχνει την μεταμόρφωση μίας απλής καθημερινής γυναίκας, που ο καθένας θα μπορούσε να συναντήσει στον δρόμο σε ένα σούπερ μοντέλο έτοιμο για διαφήμιση. Αυτό το βίντεο μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο για συζήτηση και έτσι να μπορέσετε να δείξετε στην κόρη σας ή σε οποιοδήποτε νεαρό κορίτσι, ότι χρειάζεται ένας ολόκληρος στρατός από επαγγελματίες για να μετατρέψουν ένα απλό κορίτσι σε ένα μοντέλο έτοιμο για οποιαδήποτε επίδειξη. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ακόμη και με όλη αυτήν την ομάδα από κομμωτές  και μακιγιέρ, το μοντέλο χρειάζεται επιπλέον ψηφιακή μετατροπή πριν η φωτογραφία της χρησιμοποιηθεί σε κάποια διαφήιση και εκτεθεί με τον τρόπο που απαιτείται από τα περιοδικά

Εσείς προστατεύετε την κόρη σας και αν ναι, με ποιο τρόπο;

 

Post a comment

Θέλετε να μάθετε για εμάς;