Tο παιδί σας και η αρνητική εικόνα του σώματός του
5 πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου!
Σας απασχολεί το γεγονός ότι το παιδί σας έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη του σώματός του; Μήπως το παιδί σας μιλάει συνεχώς για το ότι είναι δυστυχισμένο με το βάρος του ή με κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σώματός του; Μήπως θεωρείτε ότι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Μήπως παρουσιάζει εμμονή για την εμφάνισή του και συζητά τι σκέφτονται οι άλλοι για το σώμα του; Δεν ξέρετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε, ή τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε;
Εδώ παρουσιάζονται 5 πράγματα, που πρέπει να έχετε κατά νου, αν το παιδί σας φαίνεται να έχει αρνητική ή διαστρεβλωμένη αντίληψη του σώματός του.
- Καλό θα ήταν να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες, που εσείς οι ίδιοι μπορεί να έχετε, σχετικά με το προσωπικό σας βάρος και την αντίληψη του σώματός σας, καθώς το παιδί σας μπορεί να τις αντιλαμβάνεται. Αν έχετε προβλήματα με το βάρος σας ή την εμφάνισή σας, προσπαθήστε να μην το κάνετε τόσο εμφανές στα παιδιά σας. Το παιδί σας θα έχει ως πρότυπο εσάς, θα αντιγράψει τα αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και σταδιακά θα τα ενσωματώσει στη δική του. Αν αισθάνεστε ότι έχετε προβλήματα με την διατροφική σας συμπεριφορά και τη δική σας αυτοεκτίμηση, καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια.
- Ποτέ μην ξεκινάτε μία δίαιτα μαζί με το παιδί σας. Τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε ανάπτυξη και θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 3 ισορροπημένα γεύματα την ημέρα και δύο σνακ ενδιάμεσα σε αυτά. Επίσης, θυμηθείτε ότι χρειάζονται και το λίπος στη διατροφή τους. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα με το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος, τότε θα πρέπει να ζητήσετε την συμβουλή ενός εξειδικευμένου ψυχοθεραπευτή ή διατροφολόγου.
- Διερευνήστε εάν το παιδί σας έχει και άλλες ψυχολογικές ανησυχίες, που περιστρέφονται γύρω από την εικόνα σώματός του ή «κρύβονται» πίσω από αυτή. Υπάρχει κάτι άλλο που το ανησυχεί/αναστατώνει; Υπάρχουν προβλήματα στο σχολείο; Σε μία έρευνα που έγινε στην Αγγλία σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, 42% ισχυρίζονται ότι εκφοβίζονται (bullying) στο σχολείο και τα μισά από αυτά ότι εκφοβίζονται για το σωματικό τους βάρος. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι εκφοβισμός (bullying) σε μικρές ηλικίες συμβάλλει στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή .
- Μην ενισχύετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης του παιδιού σας ή συνηγορείτε με τις ανησυχίες του για το βάρος ή το σωματότυπό του. Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται άνετα στο σώμα του και να είναι ικανοποιημένο με το σώμα που γεννήθηκε. Ποτέ δεν θα πρέπει να συμφωνήσετε με οποιαδήποτε αρνητικά σχόλια κι αν κάνει για το σώμα του, και το σημαντικότερο, ποτέ δεν πρέπει να ασκείτε οποιαδήποτε κριτική για το σώμα του ή το βάρος του. Άλλωστε ο σωματότυπος είναι κληρονομικός.
- Μην υπερεκτιμάτε τα φυσικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας, όπως για παράδειγμα, το βάρος του, την εμφάνισή του (ρούχα, μέρη του σώματος), με τέτοιο τρόπο που να υποτιμάτε τα υπόλοιπα χαρίσματα και χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Μην το συγκρίνετε με τα αδέλφια ή τους φίλους του. Ενισχύστε θετικά όλα τα χαρακτηριστικά ή τις πτυχές της προσωπικότητάς του.
Επιθυμούμε το παιδί σας να ζήσει την ζωή του ελεύθερα και όχι την ζωή μέσα από το σώμα και την εικόνα του.